Opptak av lån

Når man refinansierer et allerede eksisterende lån blir man enige med en långiver over hvor mye man skal betale tilbake, over hvor lang tid.

Samt blir renten man skal betale på lånet diskutert. Refinansieringen handler om å ta disse gamle lånene og gjøre det om til et nytt lån, som kan endre på enten månedlige avdrag eller renten. Man tar rett og slett et gammelt lån og bytter til et nytt for bedre vilkår.

Fordeler med å refinansiere

Den beste delen med refinansieringen er å spare penger på lånet. Har man for eksempel et forbrukslån med 20 % rente, og kan ta opp et nytt et med bare 15 % rente, vil det være fordelaktig å bytte til dette nye lånet.

Man vil spare penger på renter, og kan kanskje i tillegg kunne betale tilbake lånet over en kortere tidsperiode. Med refinansiering kan man også få en fast rente på lånet i stedet for en rente som forandrer seg stadig.

Andre aspekter

Man kan også bli enige om å øke eller minske månedlige avdrag. Klarer man ikke å betale de månedlige avdragene, kan det være en god ide å refinansiere med tanke på å minske disse avdragene.

Har man derimot nok penger etter måneden er omme til å betale tilbake på lånet, kan man bli enige om å øke de månedlige avdragene. Selv om dette kanskje ikke fører til lavere renter, vil man bli gjeldfri mye tidligere.

Du kan søke refinansiering av lån uten sikkerhet på refinansiere.net, som er en norsk nettportal med mange samarbeidsbanker.

Ulemper

Det finnes også noen ulemper ved refinansiering, selv om fordelene gjerne skygger over disse.

For eksempel kan det være kostnader knyttet til å slette det gamle lånet, samt å starte opp det nye lånet. I tillegg til dette kan man ende med å betale mer renter på det nye lånet, hvis man kutter de månedlige avdragene. Dette er likevel et valg man må ta basert på situasjonen man befinner seg i, for så å ta det riktige valget.

Konkurransen i Norge om å tilby refinansiering har tilspisset seg veldig, kun over de siste par årene. Mange banker har kastet seg inn i kampen om kundene, og da spesielt de som sitter med gjeld og betalingsanmerkninger. Blant de som har lansert nye tjenester de siste årene finner vi Kraft Bank, som nå tilbyr refinansiering til norske kunder som kan stille sikkerhet i egen bolig, enda de måtte ha betalingsanmerkninger.

Banken har gjort det veldig bra de siste årene, noe blant annet Dagbladet.no har viet spalteplass. Det gjenstår å se hvordan det går med virksomheten i tiden fremover.